top of page
puur harmonie - praktijk 

Wanneer je langdurig fysieke en mentale signalen mist, bewust of onbewust negeert en je steeds meer verwijderd raakt van wie je echt bent van binnen, kan dat resulteren in een burn-out. Je energie daalt naar een 0 punt, je hebt een kort lontje, er kunnen angsten ontstaan, paniekaanvallen en je lichaam geeft signalen die je niet kunt thuisbrengen en vaak versterken die de angst dat er iets serieus mis is. Het lukt je niet meer deze signalen te camoufleren of te negeren, je verkeert in een continue staat van stress en je weet niet meer hoe het verder moet. Het leven is veranderd in overleven. Je bent letterlijk op.

 

Vaak wordt de oorzaak van deze klachten afgedaan met werkgerelateerde zaken, omdat dit de plek en de situatie is wanneer we veel 'moeten'; de werkdruk is te hoog, de werksfeer is onprettig, het werk is te zwaar etc. Hoewel dit natuurlijk allemaal aan de orde kan zijn, liggen de oorzaken vaak op dieper niveau. Want waarom negeer je je eigen grenzen? Hoe heeft het zover kunnen komen dat je jezelf onderweg zo kwijt geraakt bent? En waar naartoe ben je eigenlijk onderweg?

 

Velen van ons zijn opgevoed met bepaalde normen en waarden (van ouders, leraren etc) die we ons eigen hebben gemaakt maar die niet altijd meer passend zijn. De generaties voor ons leefden vaak in een periode van wederopbouw waarbij prioriteiten lagen bij andere zaken dan die nu voor ons belangrijk zijn. De meesten van ons hebben geleerd dat je hard moet werken, niet moet zeuren, flink moet zijn, door moet zetten en je niet moet laten kennen. Weinig erkenning voor wie we zijn en vooral heel veel moeten. Ook op school en in veel werksituaties, is dit de lijn die zowel gehanteerd als gevolgd wordt. Tegelijkertijd leven we in een tijd van onbegrensde mogelijkheden, is het ervaren belangrijk geworden, schieten de mindfullness cursussen als paddestoelen uit de grond en worden deze zaken in de moderne bedrijfsgeest ook geïntegreerd. Op zich mooie veranderingen, maar wel veranderingen die botsen met onze diepgewortelde overtuigingen. Ondanks de positieve veranderingen die verwelkomd worden in onze maatschappij, is er in grote lijnen nog niet zo veel veranderd aan ons huidige maatschappelijke werk -en studiesysteem. Enerzijds veel keuzes, anderzijds het gevoel geen keuze te hebben. Het resultaat is een innerlijke strijd. Je ervaart continue stress en daar gaat het mis. Essentieel dus om de oorzaak van een burn-out aan te pakken en niet alleen de omstandigheden.

 

De benadering van binnenuit zal leiden tot persoonlijke verandering; Je kunt je weer letterlijk opladen en je energie gebruiken voor jezelf. Je gezondheid herstelt zich weer, je krijgt voor jezelf helder waar je verlangens en ambities liggen en er ontwikkelt zich een kijk op het leven die past bij wie je bent en niet zozeer van wat je voorheen dacht te moeten. Je persoonlijke grenzen worden duidelijk en je leert waar je mogelijkheden zich bevinden in plaats van alleen maar je beperkingen te ervaren. Hierdoor wordt het weer mogelijk om ofwel terug te keren naar de werkplek, ofwel andere keuzes te maken die passend zijn bij wie je bent en waar je (nieuwe) ambities liggen. 

 

Zoals bij alle behandelingen, is een re-inspiratie traject bij een burn-out, een persoonlijk traject op maat, die bestaat uit een combinatie van behandelsessies en coaching. De ervaring leert dat dit traject een structurele en succesvolle aanpak is bij het oplossen van een burn-out. Van hopeloosheid naar een leerzaam proces met als resultaat de beste versie van je volmaakte zelf.

bottom of page